Karácsonyi illatok

Az ünnep közeledtével elkezdődik a készülődés a Szenteste méltó megünneplésére. A mézes sütemények fűszereinek illata gyermekkorom óta emlékeztet a karácsonyi előkészületek hangulatára.

Idős barátnőim már szervezik, hogy ebben az évben is süssünk kalákában mézes puszedlit, majd bájglit és főzzük meg a töltött káposztát. A fűszerek, és az egyéb alapanyagok beszerzése az én dolgom szokott lenni, de az elkészítésnél csak keveset tudok jelen lenni, mert kis betegeim még karácsony előtt is gyakran megkeresnek náthás-köhögős panaszaik miatt. Eltűnődtem rajta, hogy az orrdugulás, állandó orrváladékozás még a karácsonyi illatok élvezetében is korlátozza kis pácienseimet.

Pedig milyen csodálatos illata van a fenyőfának, az igazi élő fenyőnek, amit ha lehet, gyökeresen viszünk be a lakásba, és utána kiültetjük a kertbe. Nálunk a kertben van egy 15 éves fenyőfa, amit kiültettünk az ünnepek végén a kertbe és ma magasabb a csúcsa, mint a ház teteje. Engem mindig a régi karácsonyra emlékeztet, amikor még édesanyámmal és kislányommal együtt díszítettük fel a fenyőfát. Ebben az évben is feldíszítjük a kertben a kültéri színes izzósorral és gyönyörködünk benne.

A karácsonyi illatok meghatározója számomra a mézes sütemények fűszereinek keveréke: a szegfűszeg, a fahéj, a vanília, az ánizs, a reszelt citromhéj, narancshéj illata, mindez együtt amikor a sütőből frissen kivesszük a fűszeres süteményeket. A csinos karácsonyi dobozban tárolva hosszú ideig megőrzik illatukat és amikor kis pácienseimet is megkínálom, mindig élvezem az illatát.

A náthás, orrdugulós gyermekek sajnos ezt nem érzik, hiszen a tartós nátha a szaglást is akadályozza. Ezért is tartom fontosnak, hogy vegyük komolyan a náthát, kezeljük hatékonyan, tanítsuk meg a gyermeket orrot fújni, szabadítsuk meg a náthától és így a illatok élvezete, a karácsony ünnepe is zavartalan lesz.

További információk: www.gyogysapka.hu