Közösségben nátha nélkül

Gyermek fül-orr-gégészként naponta találkozom olyan gyermekekkel, akik heteken-hónapokon át nem tudnak megszabadulni náthás-köhögős panaszaiktól.

Ez a probléma – nevezzük inkább kórképnek – az utóbbi két évtizedben egyre gyakoribbá vált. Klinikai munkacsoportunk ennek a problémakörnek az okát és megoldását kereste, és úgy vélem, meg is találta. Az orrhigiéné fogalmával együtt az eszközeit is bevezette a mindennapos gyakorlatba.

A betegség gyakorivá válását valószínűleg a környezetünkben zajló gyors változások indokolják. Három fontos dolog van, ami együttműködve okoz légúti betegségeket. Az első és legfontosabb a levegő szennyeződésének fokozódása. Gondoljunk csak az utóbbi időben több nagyvárosban kihirdetett szmogriadóra.

A másik komoly oki tényező a táplálkozás hiányosságaiban keresendő, és végül a helytelen antibiotikum használat miatt megerősödött légúti kórokozók elszaporodása az óvodáskorú gyermekek között képezi az okát a gyakori hurutos betegségek kialakulásának.

A heteken át tartó nátha és köhögés komplex betegség következménye, és a megoldása sem egyszerű. A gyógyult kis lurkók szülei jogosan teszik fel nekem a kérdést, hogy mi a biztosítéka annak, hogy a közösségbe újfent bekerülő gyermek tartósan egészséges lesz.

Minden érdekeltnek elmondom, hogy a közösségekben eluralkodott gyakori hurutos betegségek ellen a leghatékonyabb fegyver a jó természetes immunitás és a higiénés szabályok szigorú betartása.

Az egészséges lurkók közé rendszerint bekerülnek olyan gyerekek, akik félig-meddig meggyógyulva kórokozókat hordoznak az orrváladékukban, és ezek a köhögés-tüsszentés révén bekerülnek a levegőbe, piszkos kézzel a játékokra és továbbadják a fertőzés lehetőségét a pajtásaiknak.

Nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy a megfázásnak nevezett banális náthát vírusok okozzák, amelyek úgy tudnak megtelepedni az orrjáratokban, hogy a meghűlés csökkenti a nyálkahártya védelmi rendszerét.

Az orr belsejében lévő nyáktermelő mirigyek kezdetben híg váladékot termelnek, és egyidejűleg megduzzad az orrnyálkahártya is. A váladék és a duzzadt hám szűkíti az orrjáratokat, és az orr élettani funkciója is károsodik.

Normál körülmények között az orr megszűri, megnedvesíti és megmelegíti a belélegzett levegőt. A náthás gyermek orra bedugul, szájlégzővé válik, torka kicsit piros lesz és előfordul, hogy főleg éjszaka száraz, ugató köhögés veszi kezdetét.

Ilyenkor mindig azt tanácsolom a szülőknek, hogy bár banálisnak tűnő nátháról van szó, mégsem célszerű közösségbe vinni a gyermeket. Néhány napos otthoni ápolással hamar meggyógyul, nem veszélyezteti társait, és nem szed össze egyéb kórokozókat.

A vírusos orrnyálkahártyán ugyanis könnyebben megtelepszenek a légúti szövődményeket okozó baktériumok, és tulajdonképpen ez az igazi veszélye a banálisnak vélt náthának. Egy sorozatbetegség kezdődik, ami a középfület, az orrmandulát és végül a hörgőket is megbetegíti. Ez mind megelőzhető, ha sikerül a vírusos náthát otthon kikezelni. Nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy tanítsuk meg mielőbb hatékonyan orrot fújni a gyermeket. Mindig csak az egyik orrlukat fogjuk be, és utána mossunk alaposan kezet. A papír zsebkendőt ne engedjük széjjeldobálni a lakásban. Az orrfújás után az orrüregben maradhat váladék, amit érdemes a porszívós orrszívóval alaposan eltávolítani. Az orrszívót minden használat után tegyük fertőtlenítőbe, és ezt az újabb használat előtt öblítsük le. Az orrdugulás ellen orrspray-t használjunk, méghozzá olyat, ami egy héten túl is használható, és nem bántja az orrnyálkahártyát. Az orrspray szórófejét ne dugjuk a gyermek orrába, hanem az orrcsúcsot felemelve spricceljük be a gyógyszert az orrjáratokba.

Fontos, hogy a befújás előtt legyen tiszta az orr, és utána néhány perc elteltével ismét fújassuk ki az orrát. Ha tehetik, járjanak sóbarlangba, nagyon jól tisztítja a légutakat.

Ha néhány napot otthon töltve mindezeket megtesszük, odafigyelünk, hogy bőségesen kapjon a gyermek természetes vitaminokat, jóízű zöldfőzeléket, gyógyteákat, natúr gyümölcsleveket – főleg friss, házi készítésűt -, az eredmény nem marad el: a banális nátha gyorsan elmúlik, a szövődmények megelőzhetők, és nem veszélyezteti az óvodás csoporttársakat sem.

További információkért olvassák el honlapunkat: www.gyogysapka.hu.