Naponta egy puff

Ki gondolná, hogy a légutak milyen nehéz, folyamatos, ádáz harcot vívnak a belélegzett levegőben lévő ártalmas anyagokkal szemben! A nyugalmi légzésszám felnőttnél percenként 16, gyermeknél ennek akár a duplája is lehet.

Ez azt jelenti, hogy szünet nélkül, éjjel-nappal percenként 16-szor beszívjuk a levegőben lévő porszemcséket, koromszemcséket, mikroorganizmusokat és hosszasan sorolhatnám, mi mindent, amit a légutak védelmi rendszerének kell ártalmatlanná tennie.

Nehéz feladat

Szerencsére a védelem erre jórészt felkészült, képes folyamatosan megbirkózni a feladattal. A baj akkor kezdődik, ha a természetes immunitás valamiért meggyengül, a légutakat túlterheljük, és nem gondoskodunk a karbantartásukról, illetve folyamatosan ellenük működünk, például a dohányzással. A légutak anatómiai felépítéséről csak annyit szeretnék elmondani, ami a működés megértéséhez feltétlenül szükséges. A levegő az orrüregen át a garat közvetítésével áthalad hangképzés szervén, a gégén. Innen a légcsőbe, majd a hörgőkbe jut. A légutak teljes hosszában működő védelmi rendszerben a kezdeti szakaszt képező orrüreg kapta a legnehezebb feladatot.

Az orrüregnek hármas funkciója van: megszűri, nedvesíti, valamint melegíti a levegőt Ha az orrlégzés zavart szenved és szájlégzés alakul ki, akkor ez a tisztító, levegőt előkészítő mechanizmus nem működik.

Reflexek

A légutakat bélelő nyálkahártya felszínén — mint neve is utal rá — nyálkaréteg található, benne fontos, az ellenálló képességet szolgáló sejtes elemekkel. Ami talán még ennél is fontosabb, az a csillószőrös apparátusnak nevezett rendszer, amely állandó mozgásban van, és az orrnyílások felé hajtja a nyák felszínén megtapadt idegen anyagokat. A szőröcskék állandó hullámzó mozgása olyan, mint szélben a búzatábla, miközben a nyákréteg tetején az orrnyílás fele tereli a megtapadt szennyeződést. Mindig csodáltam ennek a fantasztikusan jól kitalált rendszernek a működését. Erről nyilván nem is veszünk tudomást, csak akkor, ha valami zavar támad a működésében. Hozzájárul még a védelmi rendszerhez az orrból és a légutak más területéről kiváltódott reflexek működése, amit sokan kórosnak vélnek. Ezek: a fokozott orrváladék-termelődés, a tüsszögés és a köhögés. E reflexek arra hivatottak, hogy segítsenek eltávolítani a légutak teljes hosszából azokat az anyagokat, amelyek az ingert kiváltották.

Egy heveny nátha kapcsán fellépő vízszerű orrfolyás, tüsszögés, köhögés elfojtása nem feltétlenül célszerű, hiszen fontos öntisztulási folyamatokat fékezünk vele. A túlterhelt nyálkahártya nyáktermelése kezdetben csökken. Az orrban, torokban, gégében, légcsőben száraz, kaparó érzés keletkezik. A nyákréteg elvékonyodása vagy eltűnése a nyálkahártyát védtelenné teszi, és a gyulladásos betegségek könnyen kialakulnak

Sós pára

Általában a vírusok hatolnak be elsőként, utána következnek a baktériumok. A nátha kezdeti tüneteinek fellépésétől bőven van idő a baktériumok megtelepedéséig. Ezért nem kell sietni ilyenkor az antibiotikumok szedésével. Ezek a gyógyszerek ugyanis nem a megelőzés, hanem a baktériumok elpusztításának eszközei, a vírusok ellen pedig nem hatnak. A légutak védelmében a legfontosabb teendő az orrlégzés fenntartása. Az orrcseppek helyett orrspray-t célszerű használni, és ezek közül is olyat, amely egyidejűleg többféle problémát old meg, és lehetőleg hosszú ideig használható. Fontos a nyálkahártya-duzzanat csökkentése, a bennrekedt váladék oldása és a nyálkahártya nedvesítése. Ilyen készítmény már kapható a gyógyszertárakban. A légutak teljes hosszában, az orrcsúcstól a hörgőkig segíti a légutak öntisztulását a sós pára belélegzése.

Legtermészetesebb a tengerparti levegő, de jók a természetes és mesterséges sóbarlangok, és ezt a célt szolgálja a hideg, sós párát szolgáltató gyógyszerporlasztó is Hatására a száraz köhögés csökken, hurutossá válik, és a váladék köhögéssel eltávolítható. A hideg pára tehát a légutak karbantartásának fontos lehetősége.

Pollen a kapuban

Bőrünk tisztán tartásáról naponta gondoskodunk, hiszen zuhanyozunk, fürdünk. Az orrüregbe beszívott szennyeződés eltávolítása nem tartozik a higiénés szokások közé. Gyermekek orrváladékának porszívós orrszívóval történő leszívása az utóbbi tíz évben kezd általánossá válni. Nálunk gyakorlatilag ismeretlen az a szokás, amit például az olaszok gyakorolnak. Ők orrba szippantott vízzel, főleg tengervízzel mossák ki az orrukat. Ez különösen a parlagfű- és más pollenallergia szezonjában lenne hasznos nálunk is, hiszen az orrbemenetben tapad meg a legtöbb, kárt okozó anyag. A korábban említett orrspray-gyógyszer kombináció gyermeknek és felnőttnek megfelelő összetételben készült. Használata nemcsak betegség esetén javasolt, hanem esténként az orrüreg higiénés karbantartására is. Az összetevők kis koncentrációja miatt tartós használata főként naponta egyszer végezve nem okoz kárt az orrnyálkahártyán.

A tartósan gátolt orrlégzés, az eldugult orr a légutakat védtelenné teszi. Az enyhe torokkaparástól kezdve a hörghurutig számtalan probléma innen ered. Ez főként a gyermekkor problémája, de a pollenallergiás szezonban a felnőttkori tartós orrdugulás is gyakori. Az orrhigiéné megvalósítása a légúti betegségek megelőzésének eszköze és lehetősége.

További információk: www.gyogysapka.hu