Náthás a család

Környezetünk rohamlépésekben történő változásai a légúti betegségek kialakulását és lefolyását is jelentősen módosították.

Azt tapasztalom, hogy a korábban banálisnak tartott, néhány nap alatt lezajlott nátha gyakran elhúzódik. Még a leggondosabb ápolás mellett sem gyógyul meg néhány nap alatt. Különösen a közösségbe kerülés időszakában gyakori, hogy szűnni nem akaró orrfolyás, köhögés veszi kezdetét. Az éjszakai fülfájdalmak, orrdugulás, torokfájdalom, időnként fellépő láz tartja állandó izgalomban a családot.

Sokan kérdezik tőlem, hogy mi az oka a szövődmény kialakulásának, hiszen mindent megtesznek azért, hogy ez ne következzen be. Tisztáznunk kell, hogy a nátha nem azonos a megfázással, bár a köznapi szóhasználatban a két fogalmat sokszor azonosnak vélik. Előfordul, hogy az orrfolyás meghűléssel kezdődik, de ez csak hajlamosít a légutakat megbetegítő vírusok megtelepedésére az orrban, a torokban és a légcsőben.

A vírusfertőzés következménye a vízszerű orrfolyás, ugyanis az orrnyálkahártya fokozott váladéktermeléssel igyekszik megszabadulni a vírusoktól. Egyúttal az orrüreget bélelő nyálkahártya megduzzad, és ez is hozzájárul a gátolt orrlégzés és szájlégzés kialakulásához. A torok kiszáradása, „kicsit piros” színe az orrdugulás következménye. Nem tévesztendő össze a torokgyulladással. A csecsemők náthája sokszor jár lázzal, étvágytalansággal, az orrdugulás miatt a szopási készség romlásával.

Bölcsődés- és óvodáskorú gyermekeknél a nátha ritkábban jár lázzal, és az általános tünetek mérsékeltebbek. A közösségbe ilyen állapotba bekényszerülő gyermek önmagára és társaira is komoly veszélyforrást jelent. A vírusos nátha gyengíti az ellenálló képességet, és a környezetben lévő baktériumok könnyen megtapadnak a hurutos légutakban. A szervezet védekezése kapcsán sűrű, sárgászöld orrváladék termelődik, amelyben már tenyésztéssel többnyire kimutatható, gennykeltő baktériumok vannak. Cseppfertőzéssel az egész gyermekközösségre ráterjedhetnek.

Klinikánkon született meg mintegy három évtizeddel ezelőtt az orrhigiéné gondolata, és azt követően az orrhigiéné eszközei is. Klinikai vizsgálatok sora bizonyította, hogy az orrváladék leszívásával a betegség lefolyása meggyorsítható, hiszen a kórokozók millióit távolítjuk el a váladékkal együtt.

Tévhit, hogy a szívótechnikával a váladéktermelés fokozódik. Nem azonos az anyatej termelődésével – ott a szopás és a hormonok segítenek. Az orrváladék termelődését a kórokozók jelenléte vagy más ingerek (pl.: pollen) indukálják.

A klinikán kifejlesztett orrszívók és az orrhigiéné fontosságának gondolata már messze meghaladta hazánk határait. Bár vannak kétkedők, de a gyógyult gyermekek sora bizonyítja, hogy korszakalkotó gondolat született. Megváltozott környezetünk a nátha gyógymódjának technikai fejlesztését is indukálta. Ezért is nevezte el klinikai főnökünk az orrszívót technikai zsebkendőnek.

Meg kell értenünk az idősebb korosztály kétségeit az orrszívás szükségessége miatt, hiszen ők is felneveltek bennünket, és akkor még nem volt porszívós orrszívó. Orrszívó valóban nem volt, de nagyon sok náthás eredetű fülszövődmény igen, ami az esetek egy részében fülműtétet tett szükségessé. Az utóbbi időben, az orrhigiéné eszközeinek bevezetése óta a fülszövődmények száma jelentősen csökkent, lefolyása megváltozott, de a légúti szövődmények még mindig nagyon gyakoriak.

Az elhúzódó nátha hátterében tünetszegényen zajló arcüreg gyulladás állhat, ami több héten át fennálló orrfolyást és köhögést eredményez az alkalmazott gyógyszeres kezelés ellenére is. Az utóbbi néhány évben azt tapasztalom, hogy a szűnni nem akaró náthás-köhögős panasszal kezelt gyermekek szülei is hasonlóan betegek. A gyermekközösségekben többszörös gyógyszeres kezelés után megerősödött és szétszóródott kórokozók már a felnőtteket is megbetegítik. Sokszor eltűnődöm rajta, hogy a fiatal, életerős szülők immunitása sem elég erős a kórokozók bizonyos csoportjának leküzdésére.

Szükségszerűnek vélem, hogy ezeket a megfigyeléseket alapul véve fokozottan figyeljünk oda a betegség tovaterjedésének megakadályozására.

A legfontosabbak:

  1. Ne vigyük a náthás-köhögős gyermeket a közösségbe.
  2. Otthon ápolva nagyon figyeljünk a higiénére (gyakori szellőztetés, a piszkos papír zsebkendő gondos összegyűjtése, náthás szülőnek szájmaszk használata, vitamindús táplálkozás).
  3. Dohányzás mellőzése.

Egyéb tanácsok:

  1. Az orrváladék leszívása előtt a váladék fellazítására tengervizes orrspray-t javaslok.
  2. A kitisztított orrba nagyobb gyermeknek, felnőttnek kombinált, kettős hatású (váladékoldó és nyálkahártya-duzzanatot csökkentő) orrspray használatát javaslom.
  3. Naponta többször, gondosan végezve, a betegség lefolyását meggyorsíthatjuk, és a szövődmények elkerülhetők.

További információk: www.gyogysapka.hu