Náthás a gyermek – a hétfejű sárkány betegség első állomása

Előző számainkban ígéretet tettem hűséges olvasóinknak, hogy a gyermekkorban leggyakoribb betegség, a szövődményes nátha lefolyását, annak állomásait ismét átgondoljuk.

A sorozat mottójaként idézem bölcs klinikai főnököm, Miriszlai professzor úr Goethe-től származó kedvenc mondását: „Az igazságot gyakran kell ismételni, mert a tévedések is gyakran előfordulnak.”

Azért is írok ismét az általunk több évtizedes tapasztalat alapján összeállított és eredményesen alkalmazott gyógymódról, hogy minél többen megismerjék, és szükség esetén alkalmazzák. A legfontosabb felismerésünk az, hogy a komplex kórkép – még ha látszólag enyhe tünetekkel is jár – komplex megoldást igényel.

A nátha szövődményeit illusztráló mesefigura, a hétfejű sárkány úgy látom, kezd egyre népszerűbb lenni. Valószínűleg azért, mert jól illusztrálja a problémát és a kezelési lehetőségek többnyire mesébe illő módon eredményesek. Gondolom ennek köszönhető, hogy egy népszerű mesekönyv-sorozatban önálló fejezetet írtak „Fülgyulladás” címmel a módszerünkről.

A szövődményes nátha kialakulása

A rendelőmben sok szülő panaszát végighallgatva elmondhatom, hogy a probléma a közösségbe kerüléssel kezdődik. A gyermekek többsége mindaddig egészséges, amíg egy új környezetbe nem kerül, ahol addig ismeretlen környezeti ártalmakkal találkozik.

Sajnos elkerülhetetlen, hogy az egészséges gyermekek közé ne kerüljenek félig gyógyultan, még orrfolyással és köhögéssel küszködő gyermekek, akik tüsszentéssel, köhögéssel, szennyezett kézzel szinte az egész közösségnek továbbadják az antibiotikumot túlélt, megerősödött kórokozókat. A többi gyermek is náthás lesz és a tünetek a szülők minden igyekezetére sem múlnak el, hanem heteken, hónapokon át tartanak és a szövődmények sorozata elkezdődik.

Ez a felismerés képezte az alapján annak a törekvésnek, hogy a kórokozókat el lehet, és el kell távolítani az orrból, a melléküregekből és a középfülből szívótechnikával. A kórokozók csíraszámának csökkentésével a szövődmények kialakulásának lehetőségét is mérsékeljük és jelentősen csökkentjük a baktériumok gyógyszerhez való hozzászokásának lehetőségét.

Klinikai munkacsoportunk munkájának eredménye az orrhigiéné fogalmának megteremtése és népszerűsítése, valamint a megvalósításhoz szükséges eszközök (porszívós orrszívó, kombinált, kettős hatású, hosszú ideig használható orrspray, fülbetegséget megelőző fülmelegítő gyógysapka, ventilációs orrballon) létrehozása és a gyakorlatba való bevezetése).

A gyermekkori nátha jellegzetességei

A leggyakoribb gyermekbetegség. Évente többször minden gyermeket érint. A gyermekkori felsőlégúti fertőzés semmilyen vonatkozásban nem tekinthető azonosnak a felnőttkorival. Minél fiatalabb egy szervezet, annál inkább megterheli még a nátha is, és általános tüneteket okoz (pl. láz, étvágytalanság, nyugtalanság, alvászavar, stb.). Az újszülött és a csecsemőkori nátha még a táplálást is veszélyezteti, hiszen ebben az életkorban még csak az orrán tud levegőt venni a gyermek. Ebben a korban az allergiás eredetű nátha még ritkább, de a későbbiekben  a környezetszennyeződés és az immunitás gyengesége miatt egyre valószínűbb kórokozó tényezővé válik.

Az orrnyálkahártya hirtelen lehűlés kapcsán fogékonyabb lesz a levegőben lévő vírusok, baktériumok számára, ezért tartják a náthát megfázásnak. A túlzott meleg és a száraz levegő is kedvez a nátha kialakulásának, mert a nyálkahártya kiszárad, elveszti védekezőképességét. A hideg hatására az erek hirtelen összehúzódása is rontja a védekezést.

Reflexesen csökken az immunvédelem és könnyebben behatolnak és elszaporodnak a vírusok. A náthás gyermek tüsszentéssel, köhögéssel – cseppfertőzés révén – a kórokozók millióit juttatja a levegőbe, sőt a tárgyak, az ajtókilincsek  is közvetíthetik a nátha kórokozóit.

Az orrfolyás kezdetben vízszerű, orrdugulással jár, hiszen az orrüreget bélelő nyálkahártya  vizenyősen megduzzad. A gátolt orrlégzés másodlagos torokpanaszokat, „kicsit piros torok”-nak nevezett betegséget eredményez. Ha a vírusok az egész szervezetet megbetegítik, akkor magas lázzal járó, viszonylag jó általános állapot közepette a vírusok miatt felduzzadt nyálkahártya jó táptalaj a baktériumok számára, és ezek okozzák a szövődményeket, elsősorban az orrmelléküregekben, majd a középfülben, az orrmandulában és a légutakban. Mindezen bajok megelőzhetők, ha a náthát komolyan vesszük és annak súlya szerint kezeljük.

A meghűlés ellen értelemszerűen a meleg az első ellenszer. Hideg, esős időben, főleg ha elázunk és a cipőnk is átnedvesedik, jó a meleg fürdő, a meleg illóolajos, kamillás inhalálás. Gyermekeknek mindkét fülét melegítő fülmelegítő gyógysapka használata, meleg gyógytea ivása. Az illóolajok közül a kakukkfű közismerten segíti a felgyülemlett váladék feloldását, felköhögését. A hársfavirágból készült tea izzasztó hatású, gyulladáscsökkentő és hatóanyagai között falvonoidok is találhatók. A bodzavirág szintén izzasztó hatású, és a benne lévő illóolajok szintén váladékoldó hatásúak.

Mindezek természetesen kiegészítik azt a fontos törekvésünket, hogy az orrjáratokban megtelepedett, ott elszaporodó és szövődményeket indukáló vírusokat, baktériumokat eltávolítsuk.

A legfontosabb tehát az orrhigiéné megvalósítása az általunk bevezetett szívótechnikával, a közismert orrszívókkal. Gyakran kérdezik tőlem a szülők, hogy hányszor szabad illetve hányszor kell leszívni a kisgyermek orrváladékát. Erre az a helyes válasz, hogy annyiszor, ahányszor egy felnőtt ember kifújja az orrát, hiszen nem lehet vele ártani. Arra viszont szeretném felhívni a figyelmet, hogy a helyes orrfújásra is meg kell tanítani a gyermeket. Nem lehet kizárólag az orrszívásra hagyatkozni. Az orrszívás ülő helyzetben történjen, hiszen fekvő helyzetben a váladék hátracsorog, nehezebb leszívni. A leszívás előtt és után is célszerű az orrspray-t az orrba fújni. Ez lehet tengervíz vagy az általunk kitalált, kombinált orrspray. A fülmelegítés már a náthás gyermek esetében is célszerű, mert reflexesen javítja a középfül szellőzését. Többször rövid időre célszerű feltenni a fülmelegítő gyógysapkát.

Több évtizedes tapasztalat bizonyítja, hogy ezek az egyszerű eszközök a megelőzés és gyógyítás szempontjából is hatékonyak