Tanítsuk meg orrot fújni

A nátha kiindulópontja a légúti betegségek sorozatának Kreatív gondolkodásáról ismert klinikai főnököm, Miriszlai professzor megfogalmazása így hangzott: origó a nátha. A kiindulópontról ez a megállapítás azért rendkívül fontos, mert ha tudjuk, hogy a nátha következménye az arcüreg gyulladás, a középfülgyulladás, az orrmandula-gyulladás, a légcsőhurut, a hörghurut akkor nyilván komolyan vesszük ezt a banálisnak tűnő, gyermekek életében mindennapos betegséget

Zsúfolt nagyvárosokban élő, korán közösségbe kerülő gyermekek az igazán veszélyeztetettek. A nátha a gyermekek számára a legfontosabb és a legegyszerűbb gyógymódja a folyamatosan termelődő kórokozókkal telített orrváladék rendszeres, alapos eltávolítása. Ennek érdekében mondom azt, hogy mielőbb tanítsuk meg a helyes, alapos orrfújásra. Sokszor kérdezik tőlem a kisgyermekes szülők, hogyan lehetne megtanítani a kicsit a helyes orrfújás technikájára. A válasz egyszerű: JÁTÉKOSAN. Javaslom — már megelőzésképpen is — a náthás gyermekeknek a fülek melegítését.

Trükkök

Különböző trükkös megoldásokat kell kitalálnunk, hogy a gyermek megértse, hogyan lehet hatékonyan, erőteljesen kifújni az orrát. Ennek egyik módja például az, hogy az asztalra tollpihét (vattagombócot vagy pingponglabdát) teszünk, és megmutatjuk, hogyan tudjuk mi orrfújással, csukott szájjal átjuttatni hozzá a másik oldalra. Az ő dolga együttműködve a játékban, ugyanígy visszafújni a könnyű tárgyakat hozzánk. Az orrból hátrafelé lecsorgó váladék az arcüregek gyulladását, majdan a fülkürtök funkciózavarát eredményezheti. Már nálunk is kapható (nemcsak Ausztriában) a gyógyszertárakban egy olyan lufi, aminek az orrhoz illeszkedő toldaléka van. A gyermekek mindig szívesen felfújják a lufit, akár az orrukkal is. Közben a másik orrfelet be kell fogni, ezzel olyan légnyomást lehet létrehozni az orrban, hogy az eldugult orrból kiinduló kis csatorna, a fülkürt kinyílik.

Fülmelegítés

Ezzel a játékos szerkezettel az orrfújás technikájára is rá lehet vezetni a gyermeket. A fülkürt elzáródása enyhe halláscsökkenéssel jár, de ezt a gyermekek ritkán jelzik. Kétoldali elzáródás mér jelentős halláscsökkenéssel járhat, amit a tévét néző gyermek a távkapcsoló felerősítésével kompenzál. Klinikai tapasztalat bizonyítja, hogy a fülkagylókra helyezett meleg reflexesen javítja ennek a vékony kis csatornának a működését. Ezért javaslom — már megelőzésképpen is — a fülek melegítését a náthás gyermekeknek. Nem folyamatosan kell melegben tartani, hanem többször körülbelül 20 percre feltenni s levenni. Ez egy ingerkezelés, és a hőmérsékletváltozás kiváltotta inger játszik szerepet a fülkürt funkciójának javításában. Erre a célra is szívesen javaslom fülmelegítő gyógysapkát, ami mindkét oldalon egyidejűleg melegíti a füleket.

A csecsemők orrtisztításával kapcsolatban sok kérdést kapok a szülőktől. A válaszom az, hogy az egészséges csecsemő piciny orra szerencsés esetben nem igényel tisztítást. Persze megváltozik a helyzet, ha már a kórházból náthásan érkezik haza a baba. A termelődő váladék és az orrüreg belsejének duzzanata egyidejűleg okozza az orrdugulást. A normál orrlégzés csecsemőkorban még fontosabb, mint a későbbi életszakaszokban. Bizonyára nem mindenki tudja, hogy az újszülött nem tud a száján levegőt venni, csak az orrán. Ebből adódik, hogy még az enyhe náthával járó orrdugulás is jelentős zavarokat okoz a csecsemőtáplálásban, fejlődésében.

A jó orrlégzés a mellről szopás elengedhetetlen feltétele.

Akár óránként

A legegyszerűbben és leghatékonyabban szívótechnikával lehet az orrból a váladékot eltávolítani. Ezt körültekintő módon könnyű kézzel és jó technikával a náthás újszülött orrából is megtehetjük. Klinikai főnököm álma megvalósult — de sajnos ő már nem érhette meg —‚ hogy létezik egy kisméretű, szinte hang nélkül működő, jó szívóerővel rendelkező motoros orrszívó, ami akár az újszülöttek orrváladékának leszívására is biztonsággal használható. Szeretném hangsúlyozni, hogy nem kell félni a szívóerőtől, hiszen ezzel csak segíthetünk. A váladékkal együtt gyakorlatilag a kórokozókat is eltávolítjuk. A leszívást akár óránként is elvégezhetjük, és előtte a váladékot tengervizes orrspray-vel javaslom fellazítani. Gyógyszert csak az orrváladék eltávolítása után célszerű az orrüregbe juttatni, mert csak a tiszta orrban tud az orrnyálkahártya a gyógyszerrel kapcsolatba kerülni, és így lesz hatásos a kezelésünk. Az orr belsejét bélelő nyálkahártya fontos élettani működést végez. Megszűri, megnedvesíti és melegíti a belélegzett levegőt. Ennek a három feladatnak csak a jól működő orrlégzés esetében tud megfelelni.

További információk: www.gyogysapka.hu